TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE CRĂCIUN-Gabriela Căluţiu Sonnenberg:,,Crăciun vienez”

Oraşul ne primeşte cu frig şi cu zăpadă, dar şi cu miresme de iarnă, de vin fiert cu scorţişoară, de vanilie şi ceai cu rom. Radiatoarele duduie de căldură iar mirosul de lemn de prin case aminteşte, parcă, de vacanţele de iarnă de prin cabanele montane. Pe străzi, puhoi de lume, din toate părţile. Se vorbeşte în slovenă, slovacă, cehă şi maghiară, mult în româneşte şi într-o puzderie de alte limbi pe care nu le-am putut desluşi. Şi în austriacă, dar mai rar. Ca un arc peste timp, fosta capitală de imperiu continuă să-şi atragă, ca un magnet, „vasalii”. Vin cetăţeni din toate ţările care înconjoară mica republică alpină.

            „Mică, mică, dar ridică!” – îţi vine să exclami a uimire când vezi clădirile monumentale din centrul oraşului cum se întrec în semeţie, care mai de care. Atâtea palate, catedrale şi sedii parcă n-am văzut niciunde în Europa, aliniate curat la apel, proaspăt renovate, cu faţade perfecte, luminate feeric. Acum, de sărbători, basoreliefurile, coloanele, cariatidele şi porţile triumfale ating apogeul. Norocul Vienei de a fi scăpat nevătămată de bombardamentele celui de-al doilea Război Mondial se vede la fiecare pas, iar austriecii ştiu să valorizeze la justa sa valoare acest cadou făcut posterităţii.

Dar nu numai arhitectura Vienei face să lase gura apă multor amatori de frumos. Rezonanţa muzicală a oraşului e la tot pasul: Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Schönberg sau Strauss pândesc ascunşi în detalii, începând cu afişele concertelor şi mergând până la nume de clădiri, muzee, străzi, pieţe şi statui. Ba, pe unii îi mai întâlneşti şi-n carne şi oase, mai ales pe Mozart, care pare să aibă program încărcat vânturându-se pe corsoul vienez – renumita Kärntnerstrasse – şi făcând deliciul turiştilor, nu numai japonezi. În costum cu pantaloni-pană, redingotă şi pantofi cu cataramă, bineînţeles cu perucă albă, e oricând gata să se tragă în chip cu străinii încântaţi de cunoştinţă.>>>>>>>>>>>>>>

Reclame
De CLB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s