ELISABETA IOSIF:,,DATINI ŞI OBICEIURI”

CRĂCIUN ÎN MARAMUREŞ

Farmecul sărbătorilor religioase nu poate fi compensat de nici o altă manifestare tradiţională.  Sunt de neegalat ceremonialurile, care au loc înaintea şi în timpul Crăciunului  dar şi  acelea care urmează şi se

desfăşoară până la sfârşitul anului. Nimic nu se compară cu acest ritual fascinant, de provenienţă divină care,  deşi se repetă anual, capătă mereu alte conotaţii, întărind afirmaţia lui  Constantin Noica:

”are reminiscenţele unui banchet al zeilor”.

MAGIA SĂRBĂTORILOR

Vă propun să ne oprim la obiceiurile de Crăciun din Maramureş, zonă cu rezonanţe tradiţionale, păstrate din vremuri străvechi.

Aici se înmănunchează o serie de rituri  înscrise într-o constelaţie de 12 zile sacre. Ele capătă în casele locuitorilor din N-V ţării o anume aureolă.  Satul  arată a  sărbătoare. Un indiciu fiind şi costumele  populare purtate  pe străzi. O notă aparte o fac  “mascaţii” , înlănţuiţi în practicile magice străvechi, însoţind oaspeţii pe uliţele satelor din Ţara Lăpuşului  sau întâmpinându-ne pe toţi cu alaiul colindelor ce răsună în Festival,  la Sighetu Marmaţiei. De la Vadu Izei şi   până în Ţara Chioarului , din zona etnografică Lăpuş  sau cea a culoarului Someşului, în acest “muzeu viu din centrul Europei”, cum a mai fost numit  Maramureşul, te întâlneşti în această magică perioadă a anului  cu personaje  arhetipale: magii, moşul, îngerii, ursul, cerbul, capra, Maria, Iosif,  duhurile bune şi rele. Oricine poposeşte în a doua parte a lunii decembrie în localitatea Târgul Lăpuş are norocul să participe la Festivalul  datinilor şi obiceiurilor de iarnă, unde vin cântăreţii de pe văile Izei şi ale Marei sau Vişeului. Ies la  colindat  copiii şi tinerii aflaţi pe uliţe. Iubitorul de tradiţii strămoşeşti are şansa să se întâlnească pe drum cu  trâmbiţaşii din Ieud, cu buciumaşii din Bârsana. Colindătorii din  Botiza sau Rozavlea,  antrenează întreaga colectivitate la urat dar  şi  la felicitat locuitorii comunităţilor în care trăiesc, colindatul din această perioadă având şi asemenea menire, exprimând stilul de viaţă al acestora.

OBICEIURI  STRĂVECHI

Dacă ne petrecem  sărbătorile în Maramureş,  putem asculta numai aici melodia Viflaimul;  deasemenea  ne vom bucura de o anume

“Cântare a bradului “ dar vom avea şi parte de “Colindul Mioriţei”,  în diversele sale  variante, unice, totul culminând cu  teatrul popular Constantinul, un alt obicei aflat numai aici, de fapt, o piesă păstrată în Maramureş, un joc dramatic, răspândit din Cavnic, amintind de sfârşitul domnitorului   Constantin Brâncoveanu. O altă tradiţie, care  se desfăşoară numai cu ocazia sărbătorilor de An Nou  se refera la fetele de măritat, care  pot afla înfăţişarea viitorului soţ,  după alegerea pe întuneric a unui par din gard, bărbatul fiind scund sau înalt, drept sau nu, în funcţie de cum arată parul. De asemenea, bătrânii satelor află cum vor fi lunile anului  agricol, dac ă sparg o ceapă, aleg 12 foi, iar a doua zi vor şti care lună  e ploioasă sau secetoasă.

Aşadar,  de bun augur este considerat de maramureşeni şi timpul  petrecut în aceste 12, ultime zile ale anului, cu urări de bine, colinde şi felicitări,  în zile de Crăciun, într-o atmosferă de veselie şi belşug.

Este o  trăire vitală, depăşind timpul  într-un peisaj de basm, culoare şi mitologie, în care ideea de  comunicare este la nivel ceremonial, prin  funcţionarea magiei festinului.

Iar simbolul sărbătorii de Crăciun, ca semn de recunoaştere universală a ideii de centru al lumii, face mai lesne legătura dintre pământ şi lumea celestă.

E o semnificaţie pe care o atribuim acestui spaţiu geografic românesc, numit Maramureş, unic prin obiceiurile şi datinile sale.

Reclame
De CLB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s