Marian Sultănoiu:,,Manuc pe gustul tuturor”

„Vara e minunat în grădină. E linişte; zgomotul oraşului nu răzbeşte. O să frigem miei şi berbeci la proţap. O să ne cânte o formaţie de lăutari adevăraţi. Deschidem şi restaurantul…”, spune Cantacuzino.

Până acum, pe faţada dinspre Dâmboviţă, sunt gata trei saloane: Cafeneaua – „Manuc Cafe”, Salonul „Manuc Levantin” şi „Manuc Bistro”. Totul arată impecabil, de la mobilier la narghilea, iar oferta culinară e pusă în „operă” de un premiant în ale bucătăriei orientale. Mai sunt şi trei spaţii „externalizate” – încă o cafenea spre Chiu’ Gârlii, un Plafar şi o „prăvălie” de mozaicuri pe latura dinspre Curtea Domnească. Pe interior, sunt gata „Salonul Voievodal”, la primul etaj, „Salonul Hanului”, în care, la 1812, s-a semnat Tratatul de Pace ruso-turc, în urma căruia, România a pierdut Basarabia – nedenumit încă, oficial -, şi Restaurantul Manuc. „Mă gândesc că în toate spaţiile astea se pot organiza tot felul de evenimente: culturale, artistice, seri de teatru şi muzică, de şah, întâlniri, recepţii; un târg în curte, să vină lumea să vândă… Da’ trebuie bani, că toate costă.”

Constantin Şerban Cantacuzino, priveşte fix, într-un punct, cu mâna lunecată jos, lângă cana de sticlă în care ceaiul s-a răcit. Poate vede istorii, trecute ori viitoare.

Tu însuţi simţi adierea timpului ca o pală de vânt pe lângă ureche…

Istoria hanului povestită de Constantin Şerban Cantacuzino

„Ştiţi cum e – legenda sună întotdeauna mai bine decât istoria seacă. Manuc Bei, armean de origine, a fost un personaj cu totul deosebit. Se spune că soarta Moldovei şi a Ţării Româneşti a depins, cu adevărat, de el. Era cel mai bogat om al vremii şi cel mai puternic negustor din zonă. Cunoştea 12 limbi, mii de oameni, şi încerca să lase impresia că „lucrează” pentru el însuşi. Iniţiaţii spun că lucra pentru ruşi.

Hanul, început la 1806, l-a terminat pe la 1808, când a venit din Moldova în Ţara Românească. În 1812, la masa lungă din Salonul Hanului, se semna pacea Ruso-Turcă, în urma căreia România pierdea Basarabia.

>>>>>>>>>>>>>>>

Reclame
De CLB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s