Constanţa Abălaşei Donosă: Concursul Național Ion Creangă – Brăila

            Răspunzând invitației adresată de către niște prieteni din orașul Galați ai însoți la o festivitate de premiere, unde fetița dânșilor Denisa Lepădatu era premiantă, duminică 7 aprilie am fost prezenți la Muzeul Brăilei, acolo urmând să aibe loc acest eveniment pentru ,, Concursul Național Ion Creangă – Brăila,, , ajuns deja la cea de-a VIII-a ediție. Mentor spiritual al acestuia fiind doamna profesor de limba și literatura română M. Olaru, de la Școala Ion Creangă din Brăila.
Până să înceapă această festivitate, priveam cu bucurie în suflet la copii nerăbdători să ajungă în sală unii fiind înso
țiți de părinții lor, alții de profesori sau alți invitați. La un moment dat mi s-au părut ciudate zâmbetele și privirile unora dintre organizatori, grăbiți spre intrarea în sală pentru a întâmpina pe cineva. Privind la fascinația copiilor, dintr-o dată am rămas cu uimirea pe chip văzând cum își face prezența la această manifestare, domnul prof. dr. Nicolae Băciuț – poet, prozator, eseist, editor și nu în ultimul rând un admirabil promotor de cultură.
Din sala arhiplină, zeci de copii au venit în fa
ță, incendiind cu mânuțele lor trupul acestui om, îmbrățișându-l și sărutându-l. Sub ochii mei se petrecea un spectacol de neimaginat !
Să scrii despre un om, mentor spiritual a sute de copii, este ca
și cum ți s-ar solicita curiozitatea privirilor, atunci când revezi o persoană pe care nu ai mai văzut-o de multă vreme și felul cum este ea întâmpinată. Priveam copii cu câtă dragoste alimentau din cugetul lor, prin sentimente adânci, rodul mentorului lor care le-a hrănit sufletul pentru acest concurs.
După o scurtă prezentare la deschiderea acestui eveniment de către doamna prof. de limba
și literatura română,  M. Olaru și a domnului prof. A. Simion – inspector școlar, a fost invitat să vorbească oaspetele de onoare, poetul Nicolae Băciuț.
Sălă
șluia fericirea și bucuria revederii cu un om drag lor, cu un creator de valori spirituale, având dreptul să primească dragostea celor mici, mulți dintre ei ducând mai departe gustul pentru arta scrisului. De ești copil, precum cei prezenți în sală sau om matur, inima fiecăruia tânjește după dragoste, după iubire, după un cuvânt bun.
Ca om al scrisului
și editor, poetul Nicolae Băciuț ne-a oferit o oră de iubire, recitând din poezia lui Eminescu și a lui Nichita. Cât de mult a recitat din poemele lui Nichita ! Cât de frumos a vorbit despre anii studenției domniei sale cât și despre desele întâlniri cu Nichita, înveselind și mărind buna dispoziție din sală, fiindcă după fiecare poezie recitată asemenea unui actor profesionist, era răsplătit prin ropote de aplauze.
,, Ce bine că e
ști, ce bine că sunt !,” să-l parafrazez în continuare pe Nichita.
Această oră de poezie recitată de poetul Nicolae Băciu
ț, cred că a fost una din cele mai frumoase declarații de dragoste spusă cu zâmbetul pe buze și fericirea pe chip, în fața întregii săli pline de copii și cei ce-i însoțeau, ascultându-l cu mare atenție și uimire.
În semn de respect
și prețuire, atenți să nu stânjenească cumva pe cei din sală, au venit în față elevi de la Școala Sandu Aldea, membrii ai Cenaclului literar – Nicolae Băciuț, înființat cu câțiva ani în urmă de către prof. Gabriela Vasiliu , recitând  pe rând poezii scrise de Nicolae Băciuț . O altă elevă de la Școala Ion Creangă, premiantă și ea, a interpretat la pian diverse melodii din opera marilor compozitori.
A fost un moment de mare bucurie pe care am trăit-o to
ți unul în prezența celuilalt, ca și în versurile lui Nichita Stănescu  ,, Ce bine că ești, ce bine că sunt ! .
Mie personal, această zi numită bucurie  se va alătura altora, iar amintirile lor nu mă vor părăsi niciodată !

Reclame
De CLB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s