Razvan Ion Şerbu – Plecarea zeilor

În negurile nopții, acolo unde se îngemănează pădurea cu marea și fac adeseori un schimb de locuri, o luntre călca tăcută valurile. În ea sclipeau trei oameni de marmură. Lumina rece le oferea măreția tainică a nopții. Trei zei, trei chipuri, trei lumini. Delfinii îi împingeau domol, făcându-le potecă până departe, în apus, acolo unde e de nepătruns.

Un dulce chip de fată, cu ochii mari și curioși, se sprijinea pe-o piatră. Mâinile-i argintii îmbrățișau în liniște neantul, iar spuma mării îi cresta, pe piele, diamante reci. Frumoasa fată doar o coadă avea, în schimb, în pieptu-i două inimi îi băteau. Așa fusese de la început.
Zeii treceau, nemuritori și reci, căldură doar din cer primeau, atunci când Soarele râdea, în rest, șoptea doar sfânta și neprețuita lor tăcere.
Un vrăjitor privea întreaga scenă de pe mal cu zâmbetul ascuns în palme. A dat din mâini încetișor și-a apărut minunea – un curcubeu în plină noapte. Fetița s-a cutremurat atunci. S-a scufundat adânc în mare. Știa că viața-i de copilă s-a sfârșit. Acum era femeie. Iubire grea avea de dat, precum se varsă norii, când se lovesc de-un munte înalt și nu mai pot a trece.
Zeii au tresărit uitându-se pe cerul colorat. Până și barca s-a oprit din drumul ei de fier. Apoi, delfinii au sărit și au plecat spre nori, lăsându-i pe bătrânii zei, muți, inutili și goi.
A doua zi, o inimă și-a dat fecioara pentru cel mai mare dar – două picioare și un scut.
În apropierea ei, pe malul mării, în fața unei căsuțe luminoase, o mică masă odihnea. Două scaune, două cești, o singură persoană. Pășind încet, nesigură, pe noile-i picioare, frumoasa naiadă se apropia, privind la vrăjitor.
Clipe lungi, eternități mărunte, se așezară între ei. Un viitor atunci năștea, precum murea trecutul.
– Un ceai? șopti acesta.
– O inimă, o viață și un ceai, zâmbi femeia.
– Două inimi, multe vieți și un ceai, oferi bărbatul cu ochii priponiți pe chipul ei.
Cu prima sorbitură începu eternitatea.
Apoi, în ochii ei, apăru viitorul.

Reclame
De CLB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s