Elena TRIFAN – PRAGA, CÂTEVA REPERE TURISTICE

Praga, oraşul de pe malurile Vltavei, situat în Boemia Centrală, capitala Cehiei, denumit şi „Mama oraşelor”, „Oraşul celor 100 de clopotniţe”, „Oraşul de aur”, constituie una din marile atracţii turistice ale Europei şi chiar ale lumii.

În vara anului 2015 m-am aflat în Praga în calitatea unui turist de o singură zi.

Ce poţi să vezi în Praga într-un timp atât de scurt?

Un tur pietonal pe străzile pavate cu piatră cubică, te introduce în atmosfera nobilă şi monumentală a oraşului, veche şi modernă totdeodată, în care conducători, oameni cu dare de mână şi artişti renumiţi s-au întrecut în a construi mult, foarte mult, aflându-se parcă într-o concurenţă a originalităţii şi a nemuririi spiritului prin artă.

Astfel paşii te poartă prin zone precum Oraşul Vechi cu Primăria Veche, statuia lui Jan Hus, Biserica „Maica Domnului de Tyn”, Mala Strana (Oraşul de Jos) cu Biserica „Sfântul Nicolae” la a cărei orgă a cântat şi Mozart, cu Palatul Morzin unde astăzi se află Ambasada României şi care are faţada decorată cu busturi alegorice ale zilei şi nopţii şi ale continentelor, Cartierul evreiesc unde se află sinagoga şi cimitirul evreiesc în care este înmormântat Franz Kafka. Te poţi plimba pe străzi renumite: Bulevardul Paris, cea mai frumoasă stradă din oraş, Uliţa de Aur cu casele ei mici, numită astfel, deoarece aici trăiau alchimiştii care pregăteau aurul împăratului.

 Poţi arunca o privire şi poţi obţine informaţii succinte despre obiective turistice precum: Palatul Cernin cu numărul lui mare de ferestre şi coloane, Palatul Schwarzenberg decorat în sgrafitti, Mânăstirea Strahov construită în anul 1140, un centru cultural foarte important, care are două săli: Sala Teologică şi Sala Filosofică, Biserica Loreta a carei piesă principală este un ostensoriu aurit, numit Soarele praghez, împodobit cu 6222 diamante, cu o greutate de 12 kilograme etc.

Poţi observa că pe case se află două numere: unul mai vechi pe plăcuţă roşie şi unul curent pe plăcută albastră, în magazine poţi admira mulţimea cristalurilor de Boemia, poţi cumpăra suveniruri din care nelipsit este Turnul Primăriei cu Ceasul Astronomic, te poţi plimba pe poduri sau face o croazieră pe Vltava. Dacă ajungi la o terasă sau la un restaurant, poţi savura jambonul fraged şi mustos şi bea renumita bere cehă a cărei calitate este dată şi de aceea a solului favorabil culturilor de hamei.

Mă întreb dacă o mai fi în lume vreo localitate unde să se bea atâta bere ca la Praga.

 Un obicei local te întâmpină la trecerea peste ecluza Vltavei unde cei care vor să se căsătorească încuie lacăte pe un grilaj.

Oricât de grăbit ai fi, nu poţi să nu faci mici popasuri pentru a cunoaşte mai bine câteva capodopere ale arhitecturii pragheze: Biserica Sfântul Vit, Podul Carol, Ceasul Astronomic etc.

Ştiind că suntem români, ghidul ne aduce la cunoştinţă câteva aspecte ale relaţiilor istorice româno-pragheze. În anul 1601 când a venit la Praga să ceară ajutor împăratului Rudolf, Mihai Viteazul a poposit într-un han care ulterior a fost cumpărat de Carol I şi transformat în clădire a Ambasadei Române. Pe faţada Palatului Morzin în anul 2001 a fost pusă o placă ce aminteşte de trecerea lui Mihai Viteazul pe aici.

La portalul din partea de sud a Catedralei Sfântul Vit se află statuia Sfântului Gheorghe realizată în 1373 de către sculptorii Martin şi Gheorghe din Cluj.

Copii ale ei sunt la Cluj, la Budapesta şi la Muzeul Hradul din Praga. 

Catedrala Sfântul Vit, cea mai mare şi mai importantă catedrală a oraşului Praga şi a Cehiei, face parte din complexul arhitectonic al Castelului Praghez.

Ea este importantă atât din punct de vedere religios, artistic, cât şi istoric, deoarece aici avea loc încoronarea regilor cehi, aici se află coroanele şi mormintele acestora şi moaşte ale sfinţilor.

Sfântul Vit (Vitus), al cărui nume îl poartă, este un sfânt sicilian care a fost martirizat în timpul persecuţiilor efectuate contra creştinilor de către împăraţii romani Diocleţian şi Maximian în anul 303. El este protectorul  actorilor, comedianţilor, dansatorilor şi epilepticilor. Se spune că prinţul Wenceslas a reuşit să aducă aici o parte din moaştele Sfântului Vit, respectiv, o mână.

 Pe locul unde astăzi se află catedrala în secolul al X-lea a fost construită o rotondă romanică de către Wenceslas, prinţ şi domnitor ortodox al Boemiei între anii 920-929, de orientare anglo-saxonă, dornic să convertească populaţia la creştinism, generos cu cei nevoiaşi, cavaler priceput şi neînfricat.

 A fost inividiat de fratele său  care l-a ucis cu propria spadă pe data de 28 septembrie 929. A fost canonizat şi înmormântat în Biserica Sfântul Vit construită de el însuşi.

El  este patronul spiritual al poporului ceh şi unul din cei mai iubiţi sfinţi ai acestuia.

În anul 1060, din ordinul domnitorului Spytihnev rotonda a fost dărâmată şi în locul ei a fost contruită o bazilică în stil romanic.

Construcţia actualei catedrale a început în anul 1344 din iniţiativa regelui  Ioan de Luxembrug şi a fiilor săi: Carol şi Ioan Henric şi s-a terminat în secolul al XX-lea. Este construită în stil gotic cu elemente renascentiste şi baroce.

Lucrările au fost executate de arhitecţi renumiţi precum Matthias din Arras  şi Peter Parler originar din Praga.

 Primul architect a respectat cu o rigoare geometrică elementele stilului gotic francez, cel de al doilea a combinat elementele gotice cu propria imaginaţie. Printre creaţiile originale cu care Peter Parler a dotat catedrala pot fi amintite: cupola-reţea în care diagonalele sunt perechi dispuse în zig-zag, cu rol de susţinere şi de înfrumuseţare, diversitatea ferestrelor, domul din Capela lui Wenceslas.

Catedrala are o lungime de 124 metri, lăţimea de 60 metri şi înălţimea de 33 metri. Pe poarta mare din bronz de la intrare este reprezentat istoricul construirii catedralei.

În partea sudică se află Poarta de Aur pe unde pătrundeau regii care urmau să fie încoronaţi. Este renumită pentru mozaicul de aur pe care este înfăţişată Judecata de Apoi.

Unul din cele mai atrăgătoare locuri ale catedralei este Capela lui Wenceslas, construită de Peter Parler între anii 1344-1364.

 În interiorul ei pot fi admirate 1300 pietre semipreţioase, picturi despre patimile lui Iisus, scene din viaţa Sfântului Wenceslas şi statuia acestuia. De la Capelă pe o uşă încuiată cu 7 lacăte care sunt descuiate de 7 personalităţi se ajunge la scara care duce la Camera Coroanei în care se află coroanele regilor cehi şi bijuteriile acestora.

În faţa altarului principal se află mausoleul şi cripta regală.

În mausoleu sunt mormintele lui Ferdinand I de Austria şi al soţiei sale Anna de Boemia şi Ungaria şi al împăratului Maximilian al II-lea.

În cripta regală se află mormintele lui Carol al IV-lea şi ale celor patru soţii ale sale, al lui Wenceslas al IV-lea, al lui Ladislau Postumul, George de Podebrady, Rudolf al II-lea, al fiicei reginei Maria Tereza de Austria, Marie Amalie.

Catedrala este renumită şi pentru mormântul  alcătuit din 2 tone de argint al lui Ioan Nepomuk, spoveditorul reginei Sofia, soţia lui Wenceslav al IV-lea.

 Se spune că Ioan Nepomuk a fost ucis de rege şi aruncat în apele Vltavei, deoarece nu i-a mărturisit regelui ceea ce a spus soţia sa la spovedanie.

La înălţimea galeriei de la etajul I se află o colecţie de busturi în piatră reprezentând membri ai famiilor regale, arhiepiscopi praghezi, artişti care au contribuit la realizarea catedralei, printre care şi cei doi arhitecţi: Matthias din Arras şi  Peter Parler.  

Farmecul  catedralei este sporit şi de frumuseţea vitraliilor înalte şi divers colorate, care filtrează lumina naturală, accentuând atmosfera cvasimisterioasă şi stimulând şi mai mult dorinţa de cunoaştere a vizitatorilor.

Podul Carol este o adevărată citadelă, ascunzând secole de existenţă istorică, religioasă, artistică ale vieţii poporului ceh.

 Face legătura între cartierul Mala Strana (Oraşul de Jos) şi Oraşul Vechi.

Este construit pe locul unde s-a aflat Podul Iuditei, distrus de inundaţii în anul 1342. Construirea actualului pod a început la data de 9 iulie 1357 din iniţiativa regelui Carol al IV-lea. Lucrările au fost încredinţate arhitectului Peter Parler şi terminate în secolul al XV-lea. Podul are o lungime de 520 metri, o lăţime de 9,5 metri, 15 stâlpi şi 16 arcade, la capetele sale se află trei turnuri, 2 la un capăt şi unul la celălalt, fiecare fiind prevăzut cu porţi, ceea ce îi sporeşte aspectul de fortăreaţă.

Iniţial a fost decorat numai cu o cruce de piatră, în secolul al XVII-lea a fost împodobit cu 30 de statui reprezentând chipuri de sfinţi şi de patroni spirituali,  printre care pot fi amintiţi: Sfântul Iosif şi Isus, Sfânta Ana, Sfânta Ludmila, Sfântul Anton de Padova, Sfinţii Norbert, Wenceslas şi Sigismund, Sfinţii Chiril şi Metodiu, Sfântul Nicolae, etc., fiecare purtând semne caracteristice.

Podul este animat de prezenţa vizitatorilor, a muzicanţilor, a comercianţilor.

Pe lângă faptul că este cale de acces, oferă şi o foarte frumoasă privelişte asupra oraşului şi a râului Vltava.

Din nefericire, timpul prea scurt pe care l-am  avut  la dispoziţie nu ne-a  permis să admirăm spectacolul matinal oferit de răsăritul soarelui.

În Oraşul Vechi principala atracţie o constituie Turnul Primăriei prevăzut cu Ceasul Astronomic construit în anul 1410.

Acesta are două cadrane: unul reprezintă Ceasul Astronomic şi unul Ceasul Calendaristic.

Ceasul Astronomic are la bază concepţia geocentrică asupra Universului, indică mişcarea stelelor, a Soarelui, a Lunii şi a semnelor zodiacale pe bolta cerului.

Deasupra lui sunt dispuse în formă de cruce, pe axa verticală, în partea de jos statuia unui înger în stil gotic, deasupra, un cocoş aurit.

În partea stângă şi dreaptă se află câte o uşă la care defilează statuile apostolilor şi ale sfinţilor.

La fereastra stângă îşi fac apariţia Iuda cu o carte în mână, patronul disperaţilor, Andrei, cu o cruce oblică, patronul minerilor şi al căsătoriilor, Iacob cu bastonul de piuar, patronul piuarilor şi al farmaciştilor, Toma cu lancea, patronul arhitecţilor şi al zidarilor, Ioan care mustră şarpele, patronul scriitorilor şi al tipografilor, Barnaba cu papirusul, patronul dogarilor.

La fereastra dreaptă apar Petru cu cheia, patronul pescarilor, fierarilor şi al ceasornicarilor, Matei cu securea, patronul măcelarilor, tâmplarilor, fierarilor, Filip cu crucea, patronul pălărierilor şi al cofetarilor, Paul cu cartea şi spada, patronul sticlarilor şi al marinarilor, Simon cu fierăstrăul, patronul pădurarilor şi al ţesătorilor, Bartolomeu cu Evanghelia şi spada, patronul croitorilor şi al cizmarilor.

Pe laturile cadranului astronomic se află patru figuri masculine care simbolizează viciile. Pe latura stângă sunt: vanitosul care se priveşte în oglindă şi avarul cu punga în mână, iar pe latura dreaptă: moartea măsoară cu clepsidra timpul care a mai rămas până se încheie conturile vieţii omeneşti, iar turcul cu lăuta vrea să amintească faptul că în secolul al XVI-lea Turcia reprezenta o putere în Europa. Pe strada din faţa turnului în permanenţă se află o mulţime de turişti care aşteaptă cu respiraţia tăiată să vadă spectacolul inedit al defilării apostolilor.

Acesta se desfăşoară la oră fixă. Mai întâi bat clopotele, după aceea defilează apostolii şi la sfârşit cântă cocoşul.

Privit în ansambul său Turnul cu Ceas este o construcţie ingenioasă care presupune cunoştinţe de astronomie, mecanică, fizică, religie, inteligenţă tehnică şi artistică, puse în practică în momente de expansiune a gândirii şi creativităţii umane. 

În schimbul sumei de 120 de coroane poţi urca în Turnul Primăriei de unde ai posibilitatea de a admira panorama oraşului: statuia lui Jan Hus, teolog reformator ceh, ars pe rug pentru ideile sale antipapale, turnurile Bisericii Sfânta Maria de Tyn, acoperişurile roşii ale clădirilor de pe care sunt nelipsite ferestrele-ochi ce ne amintesc de casele noastre din Ardeal etc.

Sfârşitul zilei ne oferă o nouă modalitate de cunoaştere şi relaxare, o croazieră pe râul Vltava.

Avem posibilitatea de a privi din exterior vaporul Albatros în care sunt găzduiţi refugiaţi, de a admira clădirile de pe malurile râului, stolurile de lebede albe din apropierea malurilor. Trecem pe sub podul Svatopluk Cech, o construcţie modernistă, realizată între anii 1906 şi 1908, simbol al libertăţii Cehiei.

Podul este prevăzut cu 4 statui feminine, care simbolizează victoria.

Pe stâlpii care coboară în apă sunt două hidre cu câte şase capete care păzesc stema Cehiei.

Soarele îşi trimite ultimele raze spre pământ şi o linişte tainică se coboară asupra apelor, amintindu-ne de romanele lui Mihail Sadoveanu.

Multe-multe alte obiective turistice te aşteaptă să le descoperi.

 Ce îţi oferă Praga într-o călătorie chiar şi de o zi?

O concentrare de idei, concepţii, stiluri artistice, epoci, perioade, cunoştinţe religioase şi ştiinţifice, imaginaţie, putere de a valorifica şi crea în stil original.

Trăim bucuria de a fi avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu farmecul ei  şi părerea de rău că mai sunt încă multe de văzut.

Dacă regilor şi artiştilor praghezi le-au trebuit secole pentru a crea actuala imagine a oraşului, oare un vizitator de cât timp are nevoie pentru a-l cunoaşte în profunzime?

 

Elena TRIFAN