Maria Chirculescu – CRĂCIUN LA BETHLEEM

Se ajunge rar la Bethleem de Crăciun, mai ales că în Palestina sărbătorile se țin pe stil vechi, iar Nașterea Domnului se sărbătoreste în 6 / 7 ianuarie. 

Am avut bucuria să mă aflu la Bethleem în luna ianuarie în 2008 și în 2009 și m-au impresionat atât amplele manifestari de bucurie ale copiilor creștini palestinieni ( ei organizează procesiuni de strada, cu fanfară, în apropierea Bisericii Nașterii Domnului), cât și frumusețea vecerniei din ajunul Crăciunului și a Sfintei Liturghii de noapte, oficiată de Patriarhul Ierusalimului și a întregii Palestine și la care mulți pelerini se împărtășesc. Dar cel mai impresionant lucru este minunea apariției, cam cu două săptămâni înainte de Crăciun, a Stelei care a călăuzit magii către Peștera Nașterii, o stea mare și foarte luminoasă ( fiecare o vede la măsura credinței sale, așa se spune) care apare în fiecare noapte în această perioadă și care în noaptea de Crăciun se așează chiar deasupra Bisericii Nașterii Domnului din Bethleem!

Biserica Nașterii din Bethleem, ridicată de către Sânta Împărăteasă Elena în secolul al IV-lea și renovată și mult mărită de către Împăratul Iustinian în secolul al VI-lea este singura biserică creștină rămasă întreagă după invazia perșilor în Țara Sfântă din anul 614, motivul fiind acela că cei Trei Magi de la Răsărit reprezentați în această biserică purtau veșminte persane și… au fost asimilați de perși ca fiind unii dintr-ai lor! Biserica este ridicată peste Peștera în care S-a născut Pruncul Iisus (identificată ca atare încă din secolul întâi), aceasta aflându-se acum exact sub altar. Locul Nașterii este marcat printr-o stea de argint cu 14 brațe, dăruită de poporul român. 

În ianuarie 2008, stând la rând să intru pentru închinare în Peștera în care S-a născut Pruncul Iisus, m-am mirat să mă întâlnesc acolo și cu o familie de musulmani, care veniseră de asemenea să venereze acest loc sfânt. Astfel am aflat ca pentru ei, Iisus este un mare profet, iar Maica Domnului este cea mai sfântă femeie din Coran. 

Dar peste timp, a rămas pentru mine absolut specială icoana Maicii Domnului din Bethleem, icoană de mari dimensiuni, amplasată în biserică, la intrarea în peștera de sub altar.  În această icoană, Maica Domnului zâmbește ( o reprezentare rară), iar zâmbetul ei are atâta căldură și gingășie, că îți merge direct la inimă. Este de altfel una dintre marile icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, însăși Țarina Ecaterina a Rusiei și-a dăruit bijuteriile pentru a o împodobi, în urma unei minuni înfăptuite de Maica Domnului pentru ea. Se spune chiar, că icoana este pictată de către Sf Apostol și Evanghelist Luca.

Așezământul Românesc din Ierihon sărbătorește de asemenea cu emoție și mare fast Nașterea Domnului, această sărbătoare fiind hramul bisericii așezământului. 

Acum, în preajma Crăciunului, să ne bucurăm așadar de Nașterea Pruncului Iisus și, cântând încetișor un colind românesc, să privim o parte din imaginile sărbătorii creștin-ortodoxe de la Bethleem! 

Astăzi S-a născut Hristos, Mesia cel luminos, laudați și cântați și va bucurați!

 

Maria Chirculescu

Miriam Turism