Ziua Europei sărbătorită pe Insula Lichtenwörth

Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea”, a sărbătorit Ziua Europei în data de 14 mai 2016, pe Insula Lichtenwörth, la 2 km de orașul Wiener Neustadt.

Lichtenwörth este un oraș cu 2765 de locuitori,  se află în zona industrială Austria Inferioară, la est de Wiener Neustadt, între Leitha și Fischa Cald.
Înainte de Hristos, ora
șul a făcut parte din regatul celtic Norici și aparțineau mediului de Hillfort Celtic. Castelul de pe Dealul Castelului Schwarzenbacher, a fost principalul oraș pentru întreaga zonă Norici nord-est.
Un timp, a fost sub stăpânire romană, astăzi Lichtenwörth se află în provincia Panonia.
Lichtenworth a fost documentat pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al 12-lea, când, un castel construit
și echipat cu șanțuri cu un șanț cu apă, a servit populația ca o protecție împotriva raidurilor armatelor ostile (în special maghiari, turci și mongoli).
Castelul, numit ”Lichtenwörth Fixed”, a fost distrus în 1487-1490 prin acte de război. Aici a fost Curtea episcopală creată mai târziu. Astăzi, insula este deschisă publicului cu a
șa-numitul iaz Villa și este utilizat atât ca un loc de eveniment precum și o zonă de agrement.
În anul1992 s-au acordat insulei drepturile de pia
ță din Austria Inferioară Landtag Lichtenwörth (fostă Lutunwerde). Numele înseamnă o așezare de pe o insulă.
În 1747 sub domnia Mariei Tereza a luat fiin
ță fabrica Metallwaren – ace de alamă (inclusiv desene de sârmă) Nadelburg, pe terenul lui Johann Christian, proprietar al unui ciocan de cupru la Liechtenwörth. Aici a existat și o moară de bumbac.

   La această sărbătoare au participat poeți, scriitori, oameni de presă, radio și televiziune, Ioan Godja președinte al Cercului Cultural și RTV UNIREA din Wr. Neustadt a venit cu Inițiativa de a organiza la Zilele Europei și o seara culturala mai specială.
Așadar, la ”ÎNTÂLNIREA LITERARĂ”  scriitorii români veniți din diferite zone ale țării cum ar fi, Maramureș, Cluj, Alba, Vâlcea, Timiș, Arad, Austria, Anglia, Germania au surprins cu deosebitele creații apoi ne-am bucurat de teatru. Centrul Cultural Sighet ne va delecta cu reprezentaţia piesei O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale, spectacol de mare succes!
O lume pe care o știam apusă a  înviat sub ochii spectatorilor.  Jucate cu aplomb de actorii Secţiei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, personajele caragialeşti ale sfârşitului de secol XIX se dovedesc apte de a-şi afirma actualitatea şi unicitatea şi prin intermediul limbajul nonverbal, specific teatrului universal al secolului XXI.
Regizorul, Dorel Todea, a propus o montare originală, într-un decor bine gândit, cu elemente noi care completează atmosfera din epocă.
Am fost  onorați să avem în mijlocul nostru ansambluri și artiști din mai multe județe ale României dar și artiști internaționali de mare valoare, din Austria, Leon Taudien care și anul trecut 2015 a participat la sărbătoarea Ziua Europei.
Din Venezuela și Spania C-KAY și EDWIN.G, doi tineri talentați cu voci remarcabile, muzica ambientală și modernă care adună toți tinerii în jurul lor.
Judetul Cluj a fost reprezentat de un numar mare de artiști plastici, mesteșugari, artiști de folclor, rapsozi, echipe de dansuri.
Meșteri populari din județul Cluj: Raveca Soporan – Sat Frata, Augustin Nistor – Sat Copăceni, Cristina Laszlo și Ana Kelemen – Sat Mera.
Rapsozi populari din județul Cluj: Samoilă Soporan – Sat Frata, Traian Balcău – Sat Ceanu Mare
Ansamblul de jocuri populare: „Jucăușii De Pe Someș” din Cluj-Napoca, instructori-coregrafi Corina Cristuțiu și Daniel Rusu.
Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului” din Mintiu Gherlii, instructori-coregrafi Alexandrina și Simion Berchi.
Doamna Lăcrămioara Pop de la Asociația ”Avram Iancu” din România, Filiala Frata este o bună colaboratoare și partenera Cercului Cultural ”Unirea”. Domnia sa a facut tot posibilul ca la aceasta sărbătoare în Austria, din 14 mai 2016, Clujul prin acești oameni inimoși, să fie prezentat cum se cuvine.
Raveca și Samoilă Soporan, Traian Balcău, Corina Cristuțiu, Daniel Rusu și Lăcrămioara Pop vin pentru a doua oară la „ZIUA EUROPEI” și a treia oară la activitățile organizate de ”Unirea” în Austria.
Ana Kelemen, Alexandrina și Simion Berchi sunt pentru a doua oară la activitățile organizate de Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea” din Austria. A fost o sărbătoare de neuitat.

RÖKU & RTV UNIREA